luni, 16 decembrie 2013

"Presepe" în stil italian

     "25 decembrie" e marcat cu roşu în calendarul europenilor, e una dintre cele mai importante sărbători ale anului, naşterea lui Isus. În câteva rânduri am să vă povestesc despre cum se pregătesc italienii de "Natale", în traducere Crăciunul.
    Cu 40 de zile până la Ajunul Crăciunului, creştinii adevăraţi ţin post. Se abţin de la carne, în rest oua, lactate, dulciuri mănâncă făra nici o problemă.
    Între timp magazinele se pregătesc şi ele,  fac reduceri de la 10 % pâna la 70 de %  la majoritatea produselor. Datorită condiţiilor create, italienii stau în rând pentru a cumpăra cadouri de sărbători care pot fi accesibile pentru fiecare moldovean.
    Oraşele ţării sunt luminate cu fulgi şi ghirlande. Copiii împreună cu părinţii îşi petrec timpul liber la patinoar sau în parcul de distracţii. Maturii se delectează admirând obiectele hand-made create de cei mai iscusiţi meşteri veniţi din toate colţurile ţării.
   Cel mai mult mi-a plăcut să vizitez o cladire misterioasă. Nuştiam ce era în interior, dar eram curioasă, să văd ce este, mai ales că intrarea era gratuită şi mulţi oameni ieşeau cu zâmbetul pe buze, vorbind de creativitate şi talent. Exact ceea ce îmi trebuia!




   De la intrare scările m-ă cam înfricoşau, erau de-a dreptul ciuruite, pe alocuri cu muşchi verde făcut în timp de la umezeală, pereţii văruiţi şi mucegăiţi, iar podul avea un stil aparte, veţi vedea mai jos în poze. 
    Urcându-mă pe scări am intrat într-o cămară, asemănătoare cu o bojedeucă. De pereţi erau rezemaţi nişte ştiuleţi de porumb, grămezi de crengi, butoaie din lemn, fire de busuioc pe la cornuri, aveam impresia că m-am întors în timp, cu câteva decenii în urmă. Dar, cel mai interesant abia urmeaza, acolo de fapt era o expoziţie de "Presepe" a copiilor de la grădiniţă şi  şcoală. 
  Termenul provine din praesaepe latină, adică pat de copil , iesle , dar, de asemenea, incinta inchisa unde ovine și caprine au fost păstrate Prae compuse = inainte si = saepes gard, sau loc care are un gard din față. Pe înţelesul tuturor, presepe, este lăcaşul unde s-a născut Isus Hristos.
   Priviţi mai jos ca să vedeţi cum şi-au imaginat aceşti copii, naşterea Domnului.















  
  Aşa cum fiecare familie are un braduţ împodobit cu jucării, aşa şi Presepe nu lipsteşte din casele italienilor. Îmi place tradiţia aceasta, parcă eşti mai aproape cu gândul că Crăciunul de fapt este Naşterea lui Isus, nu inventatul Moş Crăciun care aduce cadouri copiilor cuminţi iar celor rai o vărguţă.
    Până la urma e bună şi asta cu Moş Crăciun, doar că, atragem atenţie mai mare scrisorilor cu dorinţe, trimise la Polul Nord şi mai puţină adevăratei sărbători. Până la urmă, ce înseamnă Crăciunul? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu